Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij Faculteit Sociale Wetenschappen

Communicate!

Wat is Communicate!?

Communicate! is een programma waarmee eenvoudig door de docent een simulatie gecreeërd kan worden waarin studenten gespreksvaardigheden oefenen met een virtueel personage. Een student speelt bijvoorbeeld een apotheker die aan een virtuele cliënt medicijnen moet verstrekken, of een dierenarts die een diereneigenaar moet vertellen dat haar dier helaas niet meer gered kan worden. De student kiest uit en aantal opties en het virtuele personage reageert met een emotie en een tekst. Iedere keuze in een gespreksscenario’s leidt tot een score. Na afronding van het scenario krijgt de student het gevoerde gesprek terug te zien, samen met de scores op de verschillende gespreksvaardigheden die in het scenario aan bod komen, en feedback op de gemaakte keuzes. Een docent kan relatief eenvoudig zelf een gespreksscenario creëren, inclusief scores en feedback.

Trailer over Communicate!

Bekijk de video voor meer informatie over de Virtuele Patient of lees meer over de opbrengsten van de inzet in het verslag over het innovatieproject.

“Het slechtnieuwsgesprek geeft een duidelijk voorbeeld van een mogelijke situatie, hoe je daarin bijvoorbeeld zou kunnen handelen en wat daar dan de gevolgen van zijn”

“Ik heb nu een beter idee over hoe een slechtnieuwsgesprek zou kunnen lopen en wat je zou kunnen zeggen om het gesprek goed te laten verlopen”

“Het leuke van de game is bovendien dat je expres foute antwoorden kunt geven en dan ziet hoe een patiënt reageert”


Frequently Asked Questions

Communicate! kan op verschillende manieren worden ingezet in het onderwijs. Een voorbeeld van hoe Communicate! is ingezet is ter voorbereiding op het face-to-face oefenen van gespreksvaardigheden, zodat studenten op de hoogte zijn van de basisprincipes van verschillende soorten gesprekken, en ter illustratie van de behandelde gespreksmodellen.

Neem contact op met Johan Jeuring (J.T.Jeuring@uu.nl) voor het aanmaken van een account, of informatie over de mogelijke inzet van Communicate! in het onderwijs.

Communicate! is te bereiken via: https://www.communicategame.nl/

Via de ‘Vrij spelen’ button kan iedereen een klein aantal scenario’s uitproberen, en een idee van de mogelijkheden krijgen.